• Aktualności

          • Badania lekarskie dla uczestników kursu prawa jazdy B i T
            • Badania lekarskie dla uczestników kursu prawa jazdy B i T

            • Informacja dot. terminu badań lekarskich dla uczestników kursu prawa jazdy kat B i T

              Informujemy, że badania lekarskie dla uczestników kursu prawa jazdy kat. B i T, realizowanych w ramach projektu: "Efektywne Funkcjonalne Szkoły" odbędą się w poniedziałek, 25 marca 2019 r. na terenie ZSP w Ornontowicach w gabinecie pielęgniarki szkolnej. Badania rozpoczynają się o godzinie 14:30. Proszę przynieść ze sobą aktualny dokument tożsamości ze zdjęciem.

          • Nowy plac manewrowy
            • Nowy plac manewrowy

            • Zetor Proxima do nauki jazdy kat.T

              Powiat Mikołowski realizuje projekt pn. "Nowoczesna Szkoła - modernizacja i doposażenie pracowni, laboratoriów i sal dydaktycznych szkół Powiatu Mikołowskiego", współfinansowany z Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Śląskiego na lata 2014-2020, Poddziałanie 12.2.1 Infrastruktura kształcenia zawodowego - ZIT.

              W ramach realizowanego projektu ZSP w Ornontowicach otrzymał Ciągnik - Zetor Proxima i przyczepę do nauki jazdy kat. T.

          • XVII Festiwal Piosenki Europejskiej
            • XVII Festiwal Piosenki Europejskiej

            • Kawa z Mlekiem w Chwałowicach i nagroda dla Kasi!

              12 marca br. odbył się koncert finałowy XVII Festiwalu Piosenki Europejskiej. Organizatorami corocznej imprezy są:  Dom Kultury w Rybniku - Chwałowicach, Centrum Usług Językowych "Albion" i IV Liceum Ogólnokształcące im. Mikołaja Kopernika w Rybniku.

              Celem Festiwalu jest popularyzacja języków obcych,  dokonanie przeglądu aktualnego stanu kultury muzycznej  młodzieży, popularyzacja najbardziej wartościowych treści muzycznych i literackich oraz promowanie  twórczości artystycznej.  Festiwal od wielu lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem wśród młodzieży z całej Polski.

              Wśród dwunastu zaproszonych finalistów konkursu nie zabrakło naszej Kasi Wrony, której wykonanie „All I want” - Kodeline, rozpoczęło występy najlepszych uczestników tegorocznej edycji Festiwalu. Poziom wszystkich finalistów był bardzo wysoki. Zgodnie z założeniami konkursu, młodzież śpiewała w najpopularniejszych językach europejskich, między innymi po francusku czy hiszpańsku. Jednak to Kasia otrzymała Nagrodę Specjalną za najlepiej zaśpiewaną po angielsku piosenkę! Członkowie jury nie kryli zachwytu nad swobodą posługiwania się językiem Szekspira u naszej uczennicy.

              Serdecznie gratulujemy!

              Foto: DK Chwałowice

          • Ruszają kursy prawa jazdy
            • Ruszają kursy prawa jazdy

            • Prawo jazdy kat. B i T

              Rozpoczynają się kursy prawa jazdy kategorii B (samochód osobowy) oraz kategorii T (ciągnik rolniczy), realizowane w ramach projektu "Efektywne Funkcjonalne Szkoły - Program Rozwoju Szkół Zawodowych i Technicznych Powiatu Mikołowskiego, współfinansowany ze środków UE. 
              Pierwsze dwie grupy rozpoczną swoje zajęcia jeszcze w marcu. Uczestnictwo w kursie jest poprzedzone rozmową z doradcą zawodowym.

              Informujemy, iż są jeszcze wolne miejsca na kursie prawa jazdy kat B.

              Wkrótce rozpocznie się kurs SEP, spawania, obsługi wózka jezdniowego. W dalszej kolejności kursy branży gastronomicznej:
              barmana, baristy, kelnerski, dekoracji tortów, carvingu, sushi i inne.

              TRWAJĄ  ZAPISY NA KURSY...
              ZAPRASZAMY!
              (zgłoszenia w gabinecie wicedyrektora)

               

               

          • Paweł i Tomek walczyli o tytuł
            • Paweł i Tomek walczyli o tytuł

            • Wojewódzki Finał Olimpiady Młodych Producentów Rolnych

              Wojewódzki Finał Olimpiady Młodych Producentów Rolnych

              01.03. w Zespole Szkół im. Władysława Szafera w Złotym Potoku odbył się Wojewódzki Finał Olimpiady Młodych Producentów Rolnych. Organizatorem był Związek Młodzieży Wiejskiej oraz Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie. W rywalizacji brali udział młodzi producenci rolni, studenci oraz uczniowie szkół rolniczych. Limit wiekowy uczestników zawierał się w przedziale 17 - 40 lat. Naszą szkołę reprezentowali uczniowie klasy II w zawodzie technik weterynarii Paweł Michalski i Tomasz Piątek. Uczniowie rywalizowali o tytuł najlepszego młodego rolnika w województwie śląskim. Obu uczniom gratulujemy wiedzy i udziału w finale Olimpiady! Organizatorzy przygotowali dla uczestników ciekawe prelekcje na temat rolnictwa zrównoważonego oraz alternatywnych źródeł energii.

          • ZUMBAAAAA
            • ZUMBAAAAA

            • Dwie grupy młodzieży tańczyły Zumbę w poniedziałkowy poranek

          • Warsztaty ZUMBY
            • Warsztaty ZUMBY

            • Zapraszamy do ZUMBY

              Zapraszamy już w poniedziałek uczniów na karnawałową ZUMBĘ w godzinach od 9:00 do 11:00 (9:00 pierwsza tura, 10:00 druga tura) na salę gimnastyczną. Pamiętajcie o wygodnym stroju, butach sportowych i wodzie do picia oraz chęci do zabawy :)

          • Porozumienie JSW S.A. - ZSP Ornontowice
            • Porozumienie JSW S.A. - ZSP Ornontowice

            • JSW S.A. OBJĘŁA  PATRONATEM NOWE ZAWODY W ZSP ORNONTOWICE

              W dniu 25 lutego 2019 r. w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Ornontowicach podpisano porozumienie pomiędzy władzami Jastrzębskiej Spółki Węglowej i dyrekcją szkoły. Przedmiotem porozumienia jest współpraca w zakresie organizowania praktycznej nauki zawodu dla uczniów Branżowej Szkoły I Stopnia rozpoczynających naukę w ZSP Ornontowice od roku szkolnego  2019/2020 w nowym zawodzie: automatyk, a od następnego roku szkolnego również w zawodzie ślusarz.  Porozumienie reguluje także kwestię zatrudniania w JSW S.A. absolwentów szkoły, którzy potwierdzą podczas egzaminów wszystkie kwalifikacje w danym zawodzie. Absolwenci szkoły z klas górniczych  i okołogórniczych  znajdują już od wielu lat zatrudnienie w kopalni KWK „Budryk”, zaś uczniowie mogą liczyć na wsparcie m.in. w postaci comiesięcznych stypendiów fundowanych przez spółkę. Do chwili obecnej zatrudnienie w strukturach kopalni znalazło ponad 270 absolwentów tej szkoły.   Gwarancja zatrudnienia jest dla młodych ludzi czynnikiem, który pozwala na stabilizację życiową  i  wiązanie swej przyszłości z samą spółką, gminą i regionem.

              Podpisane  porozumienie otwiera perspektywę nauki w nowym zawodzie, gdyż zawód - automatyk  pojawił się dopiero w bieżącym roku w  klasyfikacji zawodów szkolnictwa branżowego. Jest to tym bardziej cenna inicjatywa, że już w czerwcu o przyjęcie do szkół ponadgimnazjalnych będzie się starał podwójny rocznik absolwentów szkół podstawowych i gimnazjów. Jest to kolejny zawód objęty patronatem JSW S.A. W szkole kształcą się uczniowie w takich zawodach, jak: technik górnictwa podziemnego, technik elektryk, technik automatyk, górnik eksploatacji podziemnej i elektryk, a początek współpracy to rok 2011.

              Porozumienie jest przykładem kształcenia z uwzględnieniem potrzeb lokalnego rynku pracy, a sama współpraca z kopalnią jest nastawiona na kształcenie uczniów w systemie dualnym. Uczeń nabywa umiejętności zawodowe bezpośrednio na stanowisku pracy. Zdobyte w ten sposób doświadczenie jest nieocenionym atutem przy poszukiwaniu zatrudnienia.

              W imieniu Jastrzębskiej Spółki Węglowej S.A. swój podpis pod dokumentem złożył Pan Artur Wojtków - Zastępca Prezesa Zarządu ds. Pracy i Polityki Społecznej oraz Pani Teresa Stasik-Szyszka - Dyrektor Szkoły. W spotkaniu uczestniczyli także Dyrektor JSW KWK „Budryk” Jarosław Adamek, Dyrektor Pracy JSW KWK „Budryk”  Adam Ratka, Dyrektor Biura Zarządzania Zasobami Ludzkimi w JSW S.A. – Adam Wielorz oraz Przewodniczący Komisji Zakładowej NSZZ „Solidarność” KWK „Budryk” Grzegorz Sewerin.

          • Dni Otwarte w ZSP
            • Dni Otwarte w ZSP

            • 30 stycznia gościliśmy młodzież szkół podstawowych i gimnazjalnych w ramach Dni Otwartych Drzwi ZSP

              W środę, 30 stycznia gościliśmy młodzież szkół podstawowych z Ornontowic, Orzesza, Mikołowa, Wyr, Czerwionki, Bujakowa i innych okolicznych miejscowości.
              Niszowe kierunki kształcenia (hodowca koni, ogrodnik, weterynarz, czy szklarz) oraz możliwość zamieszkania w internacie budziły zainteresowanie kandydatów spoza powiatu mikołowskiego.

              Dla zwiedzających przygotowaliśmy ciekawy program:
              Goście zapoznali się z oferowanymi kierunkami kształcenia, obejrzeli prezentację z życia szkoły, zobaczyli Pokaz synchroniczny w wykonaniu uczniów klas gastronomicznych i hotelarskich.

              Zwiedzając internat, pracownie i warsztaty, mieli okazję spróbować smakołyków przygotowanych przez starszych kolegów, zobaczyli m. in. jak automatycy programują drukarkę 3D i  drukują części zamienne dla szkolnych robotów, a weterynarze zszywają rozciętą nogę świni.

              Dni otwarte dają kandydatom i ich rodzicom możliwość bezpośredniego kontaktu z uczniami i nauczycielami szkoły. W tym dniu na własne oczy mogą obejrzeć szkolne obiekty na co dzień niedostępne dla zwiedzających.

              Dziękujemy za zainteresowanie i życzymy trafnych wyborów w zbliżającej się rekrutacji...

          • Uniwersytet Młodego Odkrywcy
            • Uniwersytet Młodego Odkrywcy

            • Inauguracja projektu „Uniwersytet Młodego Odkrywcy”

              W styczniu odbyła się inauguracja projektu i już pierwsze fascynujące zajęcia. Na pierwszym spotkaniu uniwersytetu uczniowie otrzymali indeksy, zapoznali się z laboratoriami oraz przeprowadzili zajęcia z chemii dotyczące składu witamin. Zajęcia już wzbudziły wiele emocji i ciekawych pytań, a to dopiero początek naszej przygody.Kolejne spotkanie odbędzie się 2 marca 2019r. Tematyka przyszłych zajęć to: „Spójrzmy prawdzie w oczy” oraz „Zobaczyć temperaturę”.

          • Oferta ZSP na Targach Edukacji i Pracy
            • Oferta ZSP na Targach Edukacji i Pracy

            • ZSP Ornontowice podczas Targów Edukacji i Pracy, gdzie prezentowaliśmy szeroką ofertę edukacyjną naszej szkoły młodzieży ze szkół podstawowych powiatu mikołowskiego.

              Dziękujemy za zainteresowanie naszymi kierunkami kształcenia i zapraszamy na Dni Otwarte ZSP

            • Koleje Śląskie - bezpłatne przejazdy dzieci i młodzieży w czasie ferii

            • Koleje śląskie dla dzieci i młodzieży

              Wprowadzenie bezpłatnych przejazdow dla dzieci i młodziezy szkolnej pociągami Kolei Sląskich w czasie trwania feriizimowych w wojewodztwie śiąskim. PKP-_bezplatne_przejazdy_w_czasie_ferii.pdf

          • Kurs powożenia
            • Kurs powożenia

            • W dniach 30.01-1.02.2019 r. uczniowie kształcący się w zawodzie technik hodowca koni brali udział w trzydniowym kursie powożenia.

              Zagadnienia omawiane i wykonywane w trakcie szkolenia to m. in.: podstawy teorii powożenia, budowa i rodzaje uprzęży, rodzaje i style zaprzęgów, sprzęt do powożenia, historia i tradycje powożenia, przygotowanie koni do pracy w zaprzęgu, bezpieczeństwo i zasady pracy z koniem, ogólne zasady pracy z końmi, pierwsza pomoc dla koni, zasady poruszania się w ruchu ulicznym, zasady poruszania się na terenach leśnych, postawa, ubiór i wyposażenie powożącego i luzaka, zasady powożenia systemem Achenbacha, ubieranie i zaprzęganie koni, ocena prawidłowości i dopasowania uprzęży, powożenie,jazda stępem i kłusem, ćwiczenia na symulatorze jazdy, prawidłowe odmierzanie lejców, wsiadanie i zsiadanie z pojazdu, jazda i opanowanie zaprzęgu jednokonnego i parokonnego w stępie i kłusie.

              Kurs odbył się pod okiem p. Adriana Fabiana.

              W trakcie szkolenia młodzież zdobyła potężną porcję wiedzy i umiejętności związanych z powożeniem, która z pewnością przyda im się w przyszłości.

              Zdjęcia z kursu 

          • poczęstunek klasy I TŻ
            • poczęstunek klasy I TŻ

            • Poczęstunek dla gości..

              W przeddzień dni otwartych uczniowie klasy I ŻWO kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych  przygotowali dla gości odwiedzających naszą szkołę poczęstunek. Uczniowie wykonali słodkości: muffinki z czekoladą, babeczki szpinakowo - cytrynowe z jabłkiem, babeczki biszkoptowe z bitą śmietaną i czekoladą, ciasto czekoladowe - brownie, kokosanki oraz przekąski: parówki z serem i boczkiem, parówki w cieście francuskim, nuggetsy,  paszteciki z grzybami, babeczki kruche z różnymi pastami, tartinki.

              Przygotowane specjały bardzo smakowały naszym gościom.

          • Układamy jadłospisy w programie Aliant
            • Układamy jadłospisy w programie Aliant

            • Warsztaty z Piotrem Pobłockim

              Warsztaty z Piotrem Pobłockim: „Układamy jadłospisy w programie Aliant”

              22 stycznia 2019 r. na terenie szkoły w sali 111 odbyły się warsztaty  dla uczniów klas 1 ŻWO i 3 ŻOE  kształcących się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych, których tematem było układanie diet w programie Aliant. Poprowadził je Pan Piotr Pobłocki  nauczyciel akademicki z Śląskiej Wyższej Szkoły Medycznej w Katowicach.  Po przedstawieniu działania  programu, uczniowie w kalkulatorze jadłospisów dodawali nowe produkty  określali  ich ilość podczas tworzenia jadłospisów, a także zmieniali produkty lub  ich ilości modyfikując jadłospisy, edytowali wyniki swoich działań. Program sumował ilości użytych kcal , białka, tłuszczy, węglowodanów ogółem  wraz z oznaczeniem kolorystycznym zaspokojonej normy, w posiłku podawał   sumę  jego wartości  energetycznej i  odżywczej w stosunku w  do normy. Program Aliant ułatwia układanie i analizowanie odpowiednio zbilansowanych diet oraz eliminuje błędy żywieniowe. Za pomocą przedstawionego  na warsztatach programu  można tworzyć  urozmaicone i pełni zbilansowane jadłospisy w systemie miar objętościowych uzupełnione o aktywność fizyczną osoby.

              Dyrekcja, nauczyciele bloku żywienia i uczniowie dziękują Panu Piotrowi Pobłockiemu za przedstawienie możliwości wykorzystania programu Aliant do układania diet.

          • Studniówka 2019
            • Studniówka 2019

            • Bal studniówkowy tegorocznych maturzystów

              Studniówka 2019 naszych maturzystów odbyła się 25 stycznia w sali lustrzanej Karczmy Rajcula w Paniówkach. Bal studniówkowy klas 4 EEO i 4 ŻHS otwarła pani dyrektor Teresa Stasik-Szyszka. Taneczne pląsy maturzyści rozpoczęli w rytmie poloneza, w choreografii pani Justyny Skowrońskiej. A potem było... głośno i wesoło. Zapraszamy do galerii.

            • Konsultacje w dniu 15.01.2019 r.

            • Wykaz sal w których odbędą się konsultacje w dniu 15.01.2019. godzina 17:30

          • Kuchnia molekularna z p. Łukaszem Konikiem
            • Kuchnia molekularna z p. Łukaszem Konikiem

            • Kuchnia molekularna z p. Łukaszem Konikiem z ŚWSM w Katowicach

              Wykłady i wspólne gotowanie z pasjonatem kuchni molekularnej Łukaszem Konikiem w ŚWSM w Katowicach. 

                         W dniu 09 stycznia 2019 r. uczniowie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Ornontowicach z klasy I ŻWO i IIŻAK, kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych uczestniczyli w  wykładzie i pokazie Kuchni Molekularnej.  Wykłady i wspólne gotowanie z ochotnikami z widowni prowadził Szef Kreatywny w diecie Lightbox oraz pasjonat kuchni molekularnej Łukasz Konik na auli kinowej w Śląskiej Wyższej Szkole Medycznej w Katowicach.

                  Uczestnicy  pokazu mieli okazję dowiedzieć się czym jest  kuchnia molekularna, mogli poznać jej historię oraz techniki gotowania tak odmienne od tradycyjnych.  W kuchni molekularnej potrawy powstają przy nietypowym wykorzystaniu zjawisk biochemicznych i fizycznych, w oparciu o stosowanie wyłącznie naturalnych składników, ciekłego azotu, alginianu sodowego, chlorku wapnia, suchego lodu.Zadaniem pokazu było:    poszerzenie wiedzy kulinarnej uczniów,    doskonalenie umiejętności,    zgłębienie tajników kuchni molekularnej,    świetna zabawa w odprężającej atmosferze,    uruchomienie wyobraźni, intuicji i kreacji,    przekraczanie barier smakowych.    Degustowane dania wykonane podczas pokazu zaskakiwały niepowtarzalną formą i intensywnością smaków. To wydarzenie jeszcze nie raz będzie inspiracją dla naszych uczniów do tworzenia nowych kompozycji kulinarnych.