• Aktualności

          • poczęstunek klasy I TŻ
            • poczęstunek klasy I TŻ

            • Poczęstunek dla gości..

              W przeddzień dni otwartych uczniowie klasy I ŻWO kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych  przygotowali dla gości odwiedzających naszą szkołę poczęstunek. Uczniowie wykonali słodkości: muffinki z czekoladą, babeczki szpinakowo - cytrynowe z jabłkiem, babeczki biszkoptowe z bitą śmietaną i czekoladą, ciasto czekoladowe - brownie, kokosanki oraz przekąski: parówki z serem i boczkiem, parówki w cieście francuskim, nuggetsy,  paszteciki z grzybami, babeczki kruche z różnymi pastami, tartinki.

              Przygotowane specjały bardzo smakowały naszym gościom.

          • Układamy jadłospisy w programie Aliant
            • Układamy jadłospisy w programie Aliant

            • Warsztaty z Piotrem Pobłockim

              Warsztaty z Piotrem Pobłockim: „Układamy jadłospisy w programie Aliant”

              22 stycznia 2019 r. na terenie szkoły w sali 111 odbyły się warsztaty  dla uczniów klas 1 ŻWO i 3 ŻOE  kształcących się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych, których tematem było układanie diet w programie Aliant. Poprowadził je Pan Piotr Pobłocki  nauczyciel akademicki z Śląskiej Wyższej Szkoły Medycznej w Katowicach.  Po przedstawieniu działania  programu, uczniowie w kalkulatorze jadłospisów dodawali nowe produkty  określali  ich ilość podczas tworzenia jadłospisów, a także zmieniali produkty lub  ich ilości modyfikując jadłospisy, edytowali wyniki swoich działań. Program sumował ilości użytych kcal , białka, tłuszczy, węglowodanów ogółem  wraz z oznaczeniem kolorystycznym zaspokojonej normy, w posiłku podawał   sumę  jego wartości  energetycznej i  odżywczej w stosunku w  do normy. Program Aliant ułatwia układanie i analizowanie odpowiednio zbilansowanych diet oraz eliminuje błędy żywieniowe. Za pomocą przedstawionego  na warsztatach programu  można tworzyć  urozmaicone i pełni zbilansowane jadłospisy w systemie miar objętościowych uzupełnione o aktywność fizyczną osoby.

              Dyrekcja, nauczyciele bloku żywienia i uczniowie dziękują Panu Piotrowi Pobłockiemu za przedstawienie możliwości wykorzystania programu Aliant do układania diet.

          • Studniówka 2019
            • Studniówka 2019

            • Bal studniówkowy tegorocznych maturzystów

              Studniówka 2019 naszych maturzystów odbyła się 25 stycznia w sali lustrzanej Karczmy Rajcula w Paniówkach. Bal studniówkowy klas 4 EEO i 4 ŻHS otwarła pani dyrektor Teresa Stasik-Szyszka. Taneczne pląsy maturzyści rozpoczęli w rytmie poloneza, w choreografii pani Justyny Skowrońskiej. A potem było... głośno i wesoło. Zapraszamy do galerii.

            • Konsultacje w dniu 15.01.2019 r.

            • Wykaz sal w których odbędą się konsultacje w dniu 15.01.2019. godzina 17:30

          • Kuchnia molekularna z p. Łukaszem Konikiem
            • Kuchnia molekularna z p. Łukaszem Konikiem

            • Kuchnia molekularna z p. Łukaszem Konikiem z ŚWSM w Katowicach

              Wykłady i wspólne gotowanie z pasjonatem kuchni molekularnej Łukaszem Konikiem w ŚWSM w Katowicach. 

                         W dniu 09 stycznia 2019 r. uczniowie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Ornontowicach z klasy I ŻWO i IIŻAK, kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych uczestniczyli w  wykładzie i pokazie Kuchni Molekularnej.  Wykłady i wspólne gotowanie z ochotnikami z widowni prowadził Szef Kreatywny w diecie Lightbox oraz pasjonat kuchni molekularnej Łukasz Konik na auli kinowej w Śląskiej Wyższej Szkole Medycznej w Katowicach.

                  Uczestnicy  pokazu mieli okazję dowiedzieć się czym jest  kuchnia molekularna, mogli poznać jej historię oraz techniki gotowania tak odmienne od tradycyjnych.  W kuchni molekularnej potrawy powstają przy nietypowym wykorzystaniu zjawisk biochemicznych i fizycznych, w oparciu o stosowanie wyłącznie naturalnych składników, ciekłego azotu, alginianu sodowego, chlorku wapnia, suchego lodu.Zadaniem pokazu było:    poszerzenie wiedzy kulinarnej uczniów,    doskonalenie umiejętności,    zgłębienie tajników kuchni molekularnej,    świetna zabawa w odprężającej atmosferze,    uruchomienie wyobraźni, intuicji i kreacji,    przekraczanie barier smakowych.    Degustowane dania wykonane podczas pokazu zaskakiwały niepowtarzalną formą i intensywnością smaków. To wydarzenie jeszcze nie raz będzie inspiracją dla naszych uczniów do tworzenia nowych kompozycji kulinarnych.

          • Zmiana planu lekcji
            • Zmiana planu lekcji

            • Od 14 stycznia 2019 r.

              O poniedziałku, 14 stycznia następuje zmiana planu lekcji. Proszę wychowawców o aktualizację planu w dzienniku elektronicznym.

          • Uniwersytet Młodego Odkrywcy
            • Uniwersytet Młodego Odkrywcy

            • Nasza szkoła przystąpiła do programu realizowanego przez Śląskie Międzyuczelniane Centrum Edukacji i Badań Interdyscyplinarnych.

              Ruszyła rekrutacja wśród pierwszych klas do projektu „Uniwersytet Młodego Odkrywcy”. Projekt ma na celu między innymi wzbudzać ciekawość,  inspirować do twórczego myślenia, rozwijać zainteresowania i pasje naszych młodych odkrywców.  

              W projekcie zaplanowano przeprowadzenie warsztatów, wykładów na Uniwersytecie Śląskim w Chorzowie oraz wycieczek dydaktycznych. Wszystkie warsztaty i wycieczki są bezpłatne dla uczniów naszej szkoły, którzy przeszli rekrutacje i dostali się do projektu.

              Przykładowa tematyka warsztatów:

              •Barwienie i liczenie komórek pod mikroskopem i w czytniku automatycznym kto jest lepszy człowiek czy maszyna?

              •Chemia żywności (białka, cukry, tłuszcze, witaminy)

              •Jak wyprodukować tęczę w laboratorium?

              •Zajrzeć w głąb ciała - obrazowanie ultrasonograficzne

              •Jak badać ślady kryminalistyczne? Praca na miejscu przestępstwa

              •VCBIURZDQLH MHVW IDMQH- warsztaty z szyfrowania

              •Dlaczego dinozaury wyginęły?

              •Świat polimerów, czyli czego o tworzywach jeszcze nie wiecie

              •Twój własny robot- to nie takie trudne!

              Wycieczki dydaktyczne:

              •Muzeum Inżynierii Miejskiej i Muzeum Lotnictwa w Krakowie

              •Hydropolis i ZOO we Wrocławiu

              •Planetarium i Centrum Nauki Kopernik w Warszawie

              •Sztolnia Królowa Luiza w Zabrzu

              Wyniki rekrutacji już niebawem.